ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

„Семе българско” – традиции и нови преживявания

 

Севлиево кани на деветото издание на фестивала - 29 и 30 април

 

Деветото издание на Националния фестивал „Семе българско” ще се състои на 29 и 30 април в Севлиево. Доказал се през годините като притегателен център за всички, които обичат и ценят родните традиции, фестивалът отново ще предложи пъстра палитра от възможности за пълноценно използване на свободното време. Наред с утвърдените вече инициативи като „Фермерски базар”, „Игрите на баба и дядо”, „Шанс за бебе”, конкурс „Никой не е по-голям от хляба”, детски работилнички и др., организаторите обогатяват програмата с редица нови преживявания.

 

„Радостен съм, че и тази година Севлиево отново ще приюти всичко българско в рамките на фестивала „Семе българско“. Общината полага изключителни грижи да запази и развива фестивала, който с всяка следваща година става все по-многолюден и дава възможност за изява на творци от цялата страна, показва продукцията на български производители, поддържа ред инициативи в подкрепа на раждаемостта, екологията, занаятите, традициите и др. Всеки българин трябва поне веднъж в живота си да го посети, за да си спомни корените и да усети със сърцето си силата на българския дух“ - думи на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

 

Специално внимание тази година ще бъде отделено на пчелите и тяхната роля за бъдещето на планетата ни. Инициативата „11 400 пъти в минута” (колкото е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет) ще срещне за разговор гостите на фестивала с майстори-пчелари. Беседата ще даде възможност за споделяне на любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за ползите от консумирането на пчелен мед - единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.

 

Още в началото на първия фестивален ден ще бъде даден старт на акция „Предай нататък”. Дългогодишният партньор на фестивала - Селскостопанската академия ще предостави за продажба специално подбрани семена на устойчиви български сортове.  Ценителите на традиционните вкусове ще могат да получат, за да засадят и отгледат в градината си богата селекция плодове, зеленчуци и зърнени култури, традиционни за страната ни. Инициативата се реализира с подкрепата на „Първа инвестиционна банка“.

 

Старите български сортове са акцент и на тазгодишната инициатива „България в семена”. Чрез използването на различни по цвят и сорт семена, посетителите ще имат възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща националния трибагреник.

 

За да се съхранят и да продължат да се отглеждат български сортове, и тази година врати ще отвори единственият по рода си „Дом за семена“, от където посетителите ще ще могат безплатно да си вземат български сортови семена, предоставени от институтите към Селскостопанската академия, от читалищата в севлиевските селата и от производители в цялата страна. Инициативата, чието мото е „Донеси, сподели и вземи”, дава възможност за свободен обмен на традиционни местни сортове и в нея може да се включи всеки гост на фестивала, като си вземе и/или остави в кошера пакетче семена с информация за тях.

 

Наред с добре познатия на всички „Фермерски пазар“, който предлага качествени продукти - родно производство, тази година в парка на фестивала ще бъде обособен и кът „Подкрепяме българщината”, който ще предостави пространство на най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите домашно приготвени храни и отглеждана в екологично чисти условия продукция, както и традиционни предмети, облекла и изделия за бита, характерни за региона.

 

Сред специалните гости в тазгодишното издание на фестивала ще бъде  професионалният фотограф Жоро Хаджиев, който чрез изкуството на фотографията ще представи своя поглед по теми, които вълнуват всички ни - за българския дух, за опазването на традициите ни, за връзката с корените ни. А когато става дума за природата, ще има специална изложба на фотографа Богдан Боев, в партньорство със „Зелени балкани“.

 

Изкуството като естетическо средство за възпитание и като начин на живот ще присъства по време на фестивала чрез участието на галерия „Видима” и Детски арт център „Видима”. За първи път тази година гостите на „Семе българско” имат възможност да посетят изнесената в парк „Казармите” изложба, както и сами да създават красота в творческите работилници на местните галерия и арт-център. Всичко това се случва с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима“ - Севлиево.

 

В неделя ценни знания ще сподели с посетителите екипът на „Дар Лимец”. За тайнството на замесване на тестото, за магичната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите – за всичко това ще стане дума по време на неделната сладко-медена раздумка.

 

Защото ако през първия фестивален ден акцентът ще бъде върху семената, пчелите и меда, през втория ден ще насочим вниманието върху нашия хляб, върху земята и върху грижата за овощните градини.

 

В неделя гостите на Севлиево ще видят присаждане на овошки и ще могат да се включат в практическо обучение по ашладисване. Специален гост-лектор на инициативата ще бъде Христо Иванов - Ашламинатора. Вече 9 години той организира и провежда обучителни срещи, на които предава безценни знания за облагородяването на дърветата, за цялостната грижа за овощната градина и за семейния живот на село. Той ще ни каже кога е най-подходящото време за ашладисване, кое дръвче е подходящо за подложка, как се изработва калем, как да се грижим за присадките и др.  

 

Последният фестивален ден ще приключи със събития за най-малките посетители, които ще могат да се включат в редица нови подкрепящи природата активности: образователни инициативи на „Зелени Балкани” и на Природен парк „Българка”, работилничка „Ден без хартия” и др. А от 11:00 ч., по случай деветата годишнина на фестивала, нашите приятели от „Гората.БГ” ще раздадат безплатно хиляди плодни и медоносни дръвчета на всички желаещи. Казват, че в живота си всеки трябва да засади поне едно дърво. Нека го направим сега!

 

Национален фестивал „Семе българско” – умело съчетаваме традиция и съвремие, за да продължи да бъде от кълна до върха – все българско!

 

Прочети още:
 
Родни биопродукти и вкусове на фестивала „Семе българско” в Севлиево
Фермерски пазар „ОТ БГ“ е вече традиция на националния фестивал „Семе българско” и е най-естественото доказателство за избора на българския вкус и на традиционните български храни. Тази година освен фермери и земеделци, в двата фестивални дни – 29 и 30 април, на пазара „ОТ БГ“ ще има и производители на биопродукти, хранителни добавки, напитки и козметика с български произход. На щандовете посетителите ще открият цветя, вино, хляб, богато разнообразие на млечни и месни продукти, домашна лютеница, сладка и сиропи, мед, билки и други от различни региони на страната ни. И както традицията повелява, пазарът ще завърши с томбола, в която един късметлия ще спечели продукти от всички щандове. Фермерски пазар "ОТ БГ" на Деветия Национален фестивал "Семе българско" се организира с подкрепата на Фонд "Земеделие". Тази година изкушенията по време на фестивала ще са още повече, защото в парк „Казармите“ ще бъде обособен и кът „Подкрепяме българщината”, който предоставя пространство на читалищата от региона и на най-малките местни производители. Те ще предлагат домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия, както и традиционни предмети, облекла и изделия за бита, характерни за региона. Ще има и демонстрации на плетене на една кука, майсторене на дървени лъжици, както и на набиращия популярност метод за плетене Амигуруми - достъпен начин за създаване на плетени изделия, фигури и играчки, на който могат да се насладят както начинаещи, така и опитни майстори.
Очакваме ви на 29 и 30 април в Севлиево, за да доставим удоволствие на сетивата си и да подкрепим българското!
????????????От върха до кълна - все българско! ????????????
 
 

 

Прочети още:
 
Предишна12345678910Следваща

Вижте ни във Фейсбук